Energieverbruik van stofzuigers

Energieverbruik stofzuiger
Advies

Een stofzuiger verbruikt veel energie: ze doen ook zwaar werk. Maar het energieverbruik is niet per se hetzelfde als het vermogen dat op de verpakking staat. Maar hoe zie je precies hoeveel energie een stofzuiger verbruikt, hoe kan je dit beïnvloeden en waar gaat al die energie eigenlijk naar toe?

Wat is een energieverbruik van een stofzuiger?

Het directe energieverbruik staat haast altijd duidelijk vermeld op de verpakking en in advertenties als het maximale vermogen in Watt. Dat is de hoeveelheid stroom die de motor verbruikt als deze op de hoogste stand draait.

Tenminste, hoeveel stroom de motor theoretisch kan verbruiken.

Veel consumenten zien het vermogen namelijk als belangrijkste indicatie voor hoe ‘sterk’ een stofzuiger is, oftewel hoe goed de stofzuiger stofzuigt, dus fabrikanten zetten dit vermogen meestal zo hoog mogelijk.

Vermogen

En het vermogen is ook zeker de eenvoudigste graadmeter, maar zegt lang niet alles. Allereerst is het daadwerkelijke energieverbruik van stofzuigers vaak lager dan het theoretische maximale vermogen. Ze zijn dus vaak al wat energiezuiniger dan je zou verwachten op basis van het vermogen.

Aan de andere kant kan een stofzuiger met weinig vermogen (dus een minder ‘sterke’ motor) veel beter ontworpen zijn, waardoor het daadwerkelijke zuigvermogen hoger ligt dan een stofzuiger met meer vermogen, bijvoorbeeld doordat er minder zuigkracht ‘weglekt’ door gaatjes in de behuizing.

Voor het echte effectieve zuigresultaat is het bijvoorbeeld ook belangrijk dat je de stofzuiger regelmatig leegt en de juiste zuigmond gebruikt.

Het energieverbruik van je stofzuiger wordt dus vooral bepaald door het vermogen. Maar dat is hoeveel stroom de stofzuiger op één moment maximaal verbruikt.

Gebruik heeft invloed op energieverbruik

Maar minstens zo belangrijk is hoe láng je de stofzuiger gebruikt. Als je een matige stofzuiger hebt waardoor je dagelijks uren staat te stofzuigen kan het vermogen nog heel laag zijn, maar je energieverbruik ligt dan natuurlijk veel hoger! Voor het totale energieverbruik is het zuigresultaat dus erg belangrijk, en daar heb je zelf best wat invloed op.

Maar er zijn ook keuzes die je zelf in je huishouden maakt die het energieverbruik van het stofzuigen bepalen. Pak je bijvoorbeeld voor elke kruimel de stofzuiger of kruimeldief, pak je daarvoor even een veger of doekje, of doe je alles in één keer?

Als laatste kan je op de meeste stofzuigers instellen hoeveel vermogen je gebruikt. Veel mensen hebben dit altijd op maximaal staan, maar je kan op harde vloeren meestal prima met minder vermogen stofzuigen dan op zachte vloeren.

Energielabels van stofzuigers in 2021

Het energieverbruik was eerder ook af te lezen aan energielabels. Deze werden in 2017 ingevoerd door de EU, maar zijn sinds kort weer afgeschaft. Er zijn nog steeds stofzuigers te zien die ze op de verpakking hebben staan, maar dit zijn niet langer geldige energielabels.

Het probleem hierbij was wat we hierboven al beschreven: het objectief meten van het energieverbruik bij een bepaald zuigresultaat is erg lastig, en de tests die gedaan werden zeiden weinig over het daadwerkelijke verbruik in de praktijk.

Zo wisselen bijvoorbeeld veel mensen het mondstuk niet zo nauwkeurig als de fabrikant in de handleiding aanbeveelt, en worden de tests altijd met lege stofzuigers gedaan.

Welke invloed heb ik op het energieverbruik van mijn stofzuiger?

Het energieverbruik van je stofzuiger hangt ook erg sterk af van je eigen gedrag. Zo kan je bijvoorbeeld prima een stofzuiger met minder vermogen kopen, als je alleen maar harde vloeren hebt.

En als je netjes aldoor van mondstuk wisselt als je van ondergrond verandert, kan je ook net zo goed schoonmaken met minder vermogen.

Over het algemeen raden we je aan om een stofzuiger te zoeken die in één keer zo goed schoonmaakt dat jij hierover tevreden bent. Dit scheelt tijd en frustratie, maar vermindert dus ook het energieverbruik: als je ergens drie keer overheen moet voordat het schoon genoeg is, verbruik je drie keer zoveel energie.

Verder is het belangrijk de stofzuiger netjes te onderhouden. Dat betekent dus op tijd de stofzak en filters legen of schoonmaken, en ook verder even de stofzuiger schoonmaken.

Wat zijn de kosten van het energieverbruik van mijn stofzuiger?

Gemiddeld zo’n €10-€20 per jaar. Dit is gebaseerd op het feit dat Nederlanders gemiddeld een uur per week schoonmaken, met een stofzuiger tussen de 1000 en 1500 Watt. Dat kost dus 52 tot 78 kWh (kilowattuur) per jaar, tegen een gemiddelde prijs van €0,22 per kilowattuur, is dat €11,50 tot €17,16.

Als je ook je stofzuiger gemiddeld een uur per week gebruikt, kan je eenvoudig je eigen jaarlijkse stofzuigkosten schatten door je vermogen in kilowatt (dus 1000 Watt = 0,7 kilowatt, 1500=1,5 kilowatt, 700 Watt is 0,7 kilowatt) keer €11,44 te doen (52 x €0,22).

Voor het gemiddelde huishouden in Nederland is dat zo’n 2% van het energieverbruik en dus van de energierekening. Verwacht dus niet dat je een extra vakantie bij elkaar kan sparen door een zuinige stofzuiger, maar een investering in een zuinige stofzuiger kan zichzelf prima terugverdienen in enkele jaren.

Ook qua milieu-impact valt het gebruik van je stofzuiger dus relatief nog wel mee: je kan meestal meer bereiken met apparaten die veel aan staan, zoals een koelkast of zuinigere lampen.

Hoe zie ik het energieverbruik van een stofzuiger?

Het eenvoudigst is het vermogen te bekijken, dit staat altijd aangegeven in Watts en ligt meestal ergens tussen de 500 en 1500 Watt. Het daadwerkelijke verbruik hangt sterk af van hoe en hoe lang je de stofzuiger gebruikt en hoe goed de stofzuiger is.

Hoe zie ik of een stofzuiger energiezuinig is?

Je kan zien hoeveel stroom een stofzuiger maximaal verbruikt via het vermogen. Voor een energiezuinige stofzuiger ligt dat meestal tussen de 400-1000 Watt. Daarnaast wordt soms ook een energielabel vermeldt: vanaf energielabel A is een stofzuiger energiezuinig. Dit gaat meestal samen met een vermogen onder de 600 Watt, maar vermogen zegt niet alles: je moet met een kleinere motor alsnog een goed zuigresultaat hebben.

Wat zijn goede voorbeelden van energiezuinige stofzuigers?

De Miele: C3 Complete Ecoline geeft met slechts 550 Watt voor de meeste mensen in één zuigbeweging een goed zuigresultaat. Hetzelfde geldt voor de Rowenta Silence Force, die ook nog eens extra stil is en slechts 400 Watt nodig heeft.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.