De beste aszuiger

Aszuiger: de beste aszuigers van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 28 juni 2022

Als je een kachel, barbecue of grill hebt, ken je het fenomeen vast: overal as, en als je het probeert op te zuigen met je normale stofzuiger, gaat die direct kapot. Een aszuiger is daarvoor een ideale oplossing. Ze zijn speciaal gemaakt voor de fijne stofdeeltjes in de as, waardoor de motor niet beschadigd wordt. Sommige asstofzuigers kunnen zelfs nog warme as opzuigen. Maar wat is de ideale aszuiger in welke situatie? We leggen het in dit artikel uit, en geven aanbevelingen voor de beste aszuiger in elk geval.

Beste koop van 2024
PowerPlus POWX300 Aszuiger
Budget aszuiger voor af en toe de kachel schoonmaken

PowerPlus POWX300 Aszuiger

 • Goedkoop
 • Groot reservoir van 20 liter
 • Tot 60 graden
 • Lichtgewicht: 3,8 kilo

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
PowerPlus POWX300 Aszuiger

PowerPlus POWX300 Aszuiger

Als je af en toe de aszuiger gaat gebruiken voor het schoonmaken van de kachel, dan is de PowerPlus POWX300 onze aanrader.
TecTake 1200 Aszuiger

TecTake 1200 Aszuiger

Onze keuze voor een betrouwbare aszuiger die je met regelmaat gaat gebruiken.
Powerplus POWX308

Powerplus POWX308

Gekozen als beste koop voor een goede aszuiger - as tot 60 graden, 20 liter reservoir, sterke filter en hoge zuigkracht.
Karcher AD2 Aszuiger

Karcher AD2 Aszuiger

De beste aszuiger van zeer hoge kwaliteit - enorme zuigkracht, een veel lager energieverbruik dan standaard en een betrouwbaar filter, ook bij minder goed onderhoud.

Wat is een aszuiger?

Een aszuiger heeft meestal meer nadruk op een goed filter dan op zuigkracht, wat bij een normale stofzuiger vaak andersom is. As is immers vrij gemakkelijk op te zuigen, maar heeft de nare eigenschap om in de motor van je stofzuiger terecht te komen. Een aszuiger zorgt ervoor dat je kachel, barbecue of grill mooi schoon blijft, zonder dat je stofzuiger eronder te lijden heeft. Overigens kan je een goede aszuiger meestal ook goed gebruiken voor het opruimen van ander fijnstof, bijvoorbeeld bij het zagen. De meeste aszuigers hebben geen stofzuigerzak, maar kan je direct legen in de vuilnisbak.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een aszuiger?

Het grote voordeel van een aszuiger is de bescherming van de motor van de aszuiger. Door een goed filter heeft deze niet te lijden onder de fijne stofdeeltjes in de as. Bij een normale stofzuiger is het filter meestal minder fijn, waardoor je motor na 2 keer de open haard te zuigen kapot gaat, of het filter constant verstopt raakt.

Het nadeel van een asstofzuiger is dat ze meestal niet erg geschikt zijn voor het dagelijkse stofzuigen. Je koopt de aszuiger voor naast je normale huishoudelijke stofzuiger. Afhankelijk van hoe vaak je as moet opzuigen zal je dus moeten bepalen hoeveel je daaraan uit wil geven.

Overigens kan je ook gewone stofzuigers kopen die goed met as om kunnen gaan, maar dan moet je meestal een alleszuiger met bijzonder goed filter hebben, die aanzienlijk duurder zijn.

Waar moet je op letten bij het kopen van een aszuiger?

Bij verschillende situaties horen verschillende aszuigers. Moet je een enkele keer per jaar wat as opruimen als je de kachel leegt, dan is een goedkopere asstofzuiger prima. Naarmate je dit vaker doet zal je echter een betere aszuiger nodig hebben. Verder zijn er een paar verschillende zaken om op te letten bij het kopen van een aszuiger.

1. Hittebestendig

Veel aszuigers kunnen, in tegenstelling tot gewone stofzuigers, omgaan met nog warme as. Echt heet mag dit niet meer zijn, maar veel aszuigers kunnen tot 60 graden aan. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld een vuurtje hebt gestookt in de vuurkorf, maar de volgende ochtend de as wil opruimen voordat je kinderen rond gaan rennen. Bij een hittebestendige aszuiger is dat geen probleem, terwijl je bij een aszuiger die dat niet is goed moet opletten dat alles helemaal afgekoeld is.

2. Zuigkracht

Hoe harder de aszuiger zuigt, hoe sneller het klusje geklaard is. Met name voor pelletkachels, of als je de aszuiger ook voor zaagsel wil gebruiken, is zuigkracht belangrijk. Over het algemeen hebben aszuigers wel iets minder zuigkracht dan gewone stofzuigers, omdat je immers meestal alleen op harde oppervlakken as hebt liggen.

3. Reservoir

De grootte van het reservoir is vooral belangrijk als je vaker stofzuigt. Het minimum is wel zo’n 15 liter, wat genoeg is voor de gemiddelde kachel. Bij de meeste aszuigers moet je daarna toch het filter schoonmaken, en dus ook al het reservoir legen. Alleen bij de betere aszuigers kan je zonder probleem meerdere keren achter elkaar zuigen, en dan wordt de grootte van het reservoir dus ook belangrijker.

Conclusie

Bij het zoeken naar de juiste aszuiger voor jouw situatie, is het belangrijk om na te denken over hoe je de aszuiger gaat gebruiken. Af en toe voor de grote schoonmaak van de kachel? Of dagelijks om de barbecue of kachel schoon te houden? Naarmate je de aszuiger vaker gebruikt, zul je een aszuiger van hogere kwaliteit moeten kopen, of genoegen moeten nemen met wat meer gedoe met filters. Wat je ook kiest, een aszuiger is een verstandige investering om je normale stofzuiger te beschermen. Hieronder hebben we een lijst gemaakt met de beste aszuigers bij elk budget.

De vier beste aszuigers

Hopelijk heb je inmiddels een idee bij wat voor aszuiger het beste past bij jouw situatie. Hieronder raden we voor elke situatie en bijpassend budget de beste aszuiger aan. Dat begint met het bekende aszuigermerk PowerPlus, met de PowerPlus POWX300, dat echt een budget aszuiger is.

Voor een kleine prijs kan je zo regelmatig de kachel schoonzuigen, zonder dat je gewone stofzuiger eronder lijdt. Ben je bereid wat meer uit te geven, of heb je bijvoorbeeld zowel een kachel in de winter als een barbecue aan in de zomer, dan is de TecTake 1200 een goede upgrade. Ook deze asstofzuiger is zeker nog niet duur, maar al wel betrouwbaarder bij regelmatig gebruik.

Ben je echt regelmatig een barbecue, kachel, pelletkachel of grill aan het leegzuigen, dan kan je beter voor de PowerPlus POWX308 gaan. Deze heeft een beter filter, zodat er geen fijnstof achter uit de aszuiger komt, en is betrouwbaarder, ook bij regelmatig gebruik.

Stook je echt dagelijks, of wil je de aszuiger bijvoorbeeld ook af en toe voor zaagsel gebruiken, dan kan je het beste kiezen voor de Karcher AD 2, een aszuiger van topkwaliteit. Hiermee weet je zeker dat het dagelijks opzuigen van as en resten van kooltjes of pellets geen probleem zal zijn.

 • Goedkoop
 • Groot reservoir van 20 liter
 • Tot 60 graden
 • Lichtgewicht: 3,8 kilo
 • Filter moet regelmatig schoongemaakt/vervangen worden
PowerPlus POWX300 Aszuiger

PowerPlus is een bekend merk voor aszuigers, en ook de PowerPlus POWX300 aszuiger is relatief betrouwbaar, voor een goedkope aszuiger. Goedkoper vind je ze namelijk bijna niet, maar toch zit er er in de POWX300 flink wat zuigkracht.

Naast het goedkoopst is de asstofzuiger ook het lichtst, en dus handig in het gebruik. De as hoeft nog niet volledig afgekoeld te zijn, aangezien de PowerPlus aszuiger as van 60 graden geen probleem vindt. Het grote nadeel zit in de betrouwbaarheid van het filter. Alhoewel het reservoir een indrukwekkende 20 liter aankan, is het aan te raden het reservoir na elk gebruik leeg te gooien en het (HEPA-)filter goed schoon te maken, en regelmatig te vervangen.

Bij slecht onderhoud zal de zuigkracht helaas snel afnemen, en loop je risico dat de motor doorbrandt. Bij deze prijs kan je natuurlijk ook geen topkwaliteit verwachten, dus je moet de PowerPlus POWX300 vooral kopen als je hoogstens een paar keer per jaar een kachel wil uitzuigen, en dat niet wil doen met je normale stofzuiger.

 • Goede zuigkracht
 • Fors reservoir: 20 L
 • Afwasbaar filter
 • Vrij korte zuigslang
TecTake 1200 Aszuiger

Vind je de PowerPlus POWX300 net wat te onbetrouwbaar omdat je bijvoorbeeld maandelijks een kachel wil schoonmaken, dan is de TecTake 1200 aszuiger een goede keuze. De TecTake is net wat betrouwbaarder, maar kost nog steeds helemaal niet veel. Ideaal dus als je voornaamste doel van de aszuiger het beschermen van de normale stofzuiger is.

De TecTake biedt voldoende zuigkracht met een reservoir van 20 liter, en je hoeft iets minder precies te zijn in het schoonmaken na elk gebruik. Verder is het filter afwasbaar, dus onderhoud is mooi makkelijk. Ideaal als je bijvoorbeeld vaak barbecuet in de zomer, maar in de winter nooit een aszuiger nodig hebt, of juist alleen in de winter af en toe een open haard aandoet.

Het voornaamste nadeel van de TecTake 1200 is een wat kortere zuigslang dan de meeste aszuiger, dus als je een hooggeplaatste kachel, vuurkorf of barbecue hebt zal je de aszuiger op moeten tillen, wat met 4,5 kilo best te doen is.

 • As tot 60 graden
 • Reservoir van 20 liter
 • Dubbellaags afwasbaar filter
 • Goede zuigkracht
 • Vrij zwaar: 6 kilo
Powerplus POWX308

De PowerPlus POWX308 is het betere broertje van de eerder genoemde POWX300. Waar dat een echte budget aszuiger is, is de 308 een mooie middenklasse. Zo zit er genoeg zuigkracht op, en kan ook deze PowerPlus warme as tot 60 graden aan, in het reservoir van 20 liter.

Het verschil tussen de twee aszuigers zit vooral in de effectieve zuigkracht, en het dubbellaagse filter van de 308, die nóg beter filtert en vooral ook betrouwbaarder is dan het budgetmodel.

Ben je in de zomer dus vaak aan het barbecueën, of in de winter vaak aan het stoken in de open haard of pelletkachel, dan is het aan te raden net wat meer uit te geven en voor deze betrouwbare middenklasser te gaan. Overigens is de PowerPlus POWX308 ook net wat robuuster, en dus zwaarder, dan de 300, wat de levensduur verder verlengt.

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €69.99
 • Enorme zuigkracht, met veel lager verbruik
 • Vrij licht: 4,5 kilo
 • Betrouwbaar filter, ook bij minder goed onderhoud
 • As moet volledig afgekoeld zijn
 • Kleiner reservoir: 14 liter
Karcher AD2 Aszuiger

Is de kachel een essentieel sfeermiddel in je kamer, of wil je zelfs regelmatig zaagsel op kunnen zuigen, dan is de Karcher AD2 één van de meest betrouwbare speciale aszuigers. Ondanks de kwaliteit en enorme zuigkracht ligt zowel het gewicht als het stroomverbruik juist lager dan bij de meeste andere aszuigers.

De voornaamste nadelen zijn dat het reservoir wat kleiner is en dus vaker geleegd moet worden, en dat je met de Karcher geen warme as moet opzuigen. Hier tegenover staat weer dat het filter betrouwbaarder is dan bij de aszuigers van goedkopere kwaliteit.

Door de forse zuigkracht kan je de Karcher ook goed gebruiken om dierenharen op te zuigen. Heb je echt dagelijks een aszuiger nodig, dan is het dus aan te raden om meteen wat meer geld uit te geven en deze betrouwbare Karcher AD2 te kopen, zodat je nooit plots toch je gewone stofzuiger voor de open haard moet gebruiken.

Op voorraad. Voor 23:59 besteld, morgen in huis via bol voor €104.98

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.