Verschillende typen mondstukken voor stofzuigers

Advies

Waarom is het juiste mondstuk voor een stofzuiger belangrijk?

Het juiste stofzuigermondstuk kan een wereld van verschil maken in hoe effectief en makkelijk je kan stofzuigen. Door het goede mondstuk of opzetstuk te kiezen kan een uur stofzuigen opeens in 10 minuten gedaan zijn. De belangrijkste typen mondstukken voor de stofzuiger zijn te verdelen in ondergrond (tapijt of juist parket) of speciale toepassingen, zoals mondstukken voor meubels, dierenhaar of zelfs de turboborstel voor als iets echt goed schoon moet. Maar wanneer gebruik je precies welk stofzuigermondstuk? In dit artikel leggen we het uit.

Welke typen mondstukken zijn er en waarvoor gebruik ik welk mondstuk?

Door het juiste mondstuk voor je stofzuiger te gebruiken ben je niet alleen sneller klaar, het betekent vaak ook dat je stofzuiger langer mee kan, en dat je eigenlijk een minder sterke (en dus lawaaiige en dure) stofzuiger nodig hebt voor dezelfde klus. Dit komt doordat het mondstuk de aansluiting op het oppervlak zo goed mogelijk maakt, waardoor de effectieve zuigkracht verbetert. Een turboborstel zorgt er juist voor dat de opening zo klein mogelijk wordt, waardoor de zuigkracht zo groot mogelijk is, maar daardoor duurt het erg lang om grote oppervlakken te stofzuigen. Tegelijk zorgen bijvoorbeeld parketborstels ervoor dat er geen krassen op je parket komen (en dat het prettiger stofzuigt). Goed om te weten is dat de stofzuigers vaak getest worden met het ideale mondstuk (als dat erbij geleverd wordt), terwijl veel consumenten liever niet te vaak wisselen van mondstuk. Mocht het zuigresultaat dus tegenvallen, dan moet je misschien toch wat beter op het juiste mondstuk letten.

Hiervoor moet je natuurlijk wel weten wanneer je welk type mondstuk op je stofzuiger moet zetten. Het mondstuk dat standaard aan een stofzuigerstang zit, is meestal geschikt voor normaal tapijt en harde vloeren, dus prima voor dagelijks gebruik. Ook zit er vaak nog een knop op om de borstel voor harde vloeren uit te klappen, vooral handig als je veel parket moet stofzuigen. Verder zijn er nog speciale mondstukken voor speciale toepassingen. We bekijken wanneer je welk mondstuk op de stofzuiger moet zetten.

Stofzuigermondstuk voor parketvloer

Een mondstuk voor parketvloeren zorgt er vooral voor dat je goede zuigkracht houdt, maar je mooie parketvloer niet beschadigt. Dit komt doordat de haren wat zachter zijn, vaak omdat het (langer) paardenhaar is. Dit kan zeker nuttig zijn wanneer je veel parket (of zelfs laminaat) hebt liggen, maar de standaardborstel van je stofzuiger te hard is. Ook wil het nog wel eens voorkomen dat standaardmondstukken vacuüm zuigen op parket (en andere harde vloeren), wat je kan oplossen met een parketborstel.

Stofzuigermondstuk voor hoogpolig tapijt

Hoogpolig tapijt is vaak lastig schoon te krijgen, doordat het tapijt zelf in de weg zit. Hiervoor kan je dan een turbo-borstel of zelfs gemotoriseerde borstel (ook wel elektro-borstel) gebruiken. Met name de laatste is bij echt hoogpolig tapijt een uitkomst, omdat de gemotoriseerde borstel het vuil losklopt uit de vezels, waarna je het makkelijk kan opzuigen. Zo houd je je hoogpolig tapijt een stuk schoner.

Stofzuigermondstuk voor meubels

Voor meubels zijn speciale opzetstukken te verkrijgen, vaak in de vorm van kleine borstels. Soms komt dit ook neer op een turboborstel. Deze meubelborstels zijn zachter, waardoor je minder kans op krassen krijgt, maar ze zorgen er ook voor dat je vuil beter uit het materiaal van je meubels krijgt. Daarnaast zijn ze kleiner, waardoor je beter in alle hoeken en gaten van je meubels kan.

Stofzuigermondstuk voor dierenhaar

Iedereen met een huisdier weet hoe lastig het is om al het hondenhaar of kattenhaar op te zuigen. Als je het al los weet te krijgen komt het soms vast te zitten in de slang of in de stofzuigerzak. Door een turboborstel te krijgen wordt het een stuk makkelijker om echt al het haar op te zuigen, en je kan speciale gemotoriseerde borstels kopen die ervoor zorgen dat het haar niet helemaal in de knoop komt. Deze zijn niet voor elke stofzuiger beschikbaar, dus let erop dat de stofzuiger zich ook richt op het opzuigen van dierenhaar. Verder zijn er ook mondstukken voor dierenhaar verkrijgbaar die alleen een pluisstrip hebben. Dit werkt niet heel goed voor langere haren, maar juist wel goed voor korte haartjes en pluisjes, die aan de strip blijven plakken. Vooral erg handig voor het stofzuigen bij katten of kleinere dieren zoals konijnen, cavia’s en hamsters.

Turboborstel 

Een turboborstel zorgt ervoor dat het mondstuk van de stofzuiger zo klein mogelijk is, en bevat interne borstels om vuil los te krijgen. Hierdoor komt er op een klein oppervlak meer zuigkracht. Helaas betekent het wat meer werk voor grotere oppervlakken, maar een turboborstel zorgt er wel voor dat je ook echt al het vuil opzuigt. Ook ideaal om in de auto te gebruiken. Let erop dat een turbozuigmond zich vaak vacuüm zuigt op harde vloeren en dan dus nutteloos is.

Kierenmondstuk

Een kierenmondstuk is vooral veel smaller, en vaak extra lang. Hierdoor kan je makkelijker in kleine hoeken en gaatjes, en komt er meer effectieve zuigkracht bij het mondstuk. Naast kieren rondom je meubels, zijn dit vaak ideale opzetstukken om je auto goed te kunnen stofzuigen, ook tussen de stoelen.

Veelgestelde vragen

Welk type mondstuk heb ik nodig?

Dit hangt af van waar je wilt stofzuigen, maar meestal kan je het beste een parketborstel gebruiken voor parket of harde vloeren, een turboborstel voor oppervlakken die moeilijk zijn te stofzuigen, en het gewone standaard mondstuk alles daartussenin.

Hoe weet ik of een mondstuk op mijn stofzuiger past?

Bij goede mondstukken wordt vermeld op welke diameter stofzuigerstang ze passen. Let erop dat je bij het mondstuk zogenoemde ‘reduceerringen’ koopt. Hiermee kan je de maat van het mondstuk en de stofzuiger perfect op elkaar afstellen, zodat je geen zuigkracht kwijt raakt.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.