Beste iRobot Roomba robotstofzuigers van 2021

Waarom kiezen voor een iRobot Roomba?

iRobot Roomba stofzuigers, algemeen bekend als Roomba’s, zijn robotstofzuigers. Voor veel mensen is het zelfs zo dat ze alle robotstofzuiger Roomba’s noemen, aangezien Roomba hier als één van de eersten mee op de markt kwam.

Goede bouwkwaliteit en stil in gebruik. Robotstofzuigers zijn zo ideaal, omdat ze zelf stofzuigen. Je hoeft zelf alleen maar even de stofbak af en toe te legen, en bij de duurdere modellen hoeft zelfs dat niet meer.

Het grote voordeel is natuurlijk enorm veel gemak, maar de iRobot Roomba robotstofzuigers maken ook veel minder geluid dan normale stofzuigers. Ze zitten meestal rond de 55 tot 60 decibel, terwijl een normale stofzuiger met 55 decibel als bijzonder stil verkocht wordt.

Hou hierbij wel in je achterhoofd dat ze ook vaak meerdere uren aan staan, dus veel langer dan het uurtje dat je met een normale stofzuiger wellicht doet. Zelfs bij 60 decibel kan je nog rustig normaal tv kijken of praten, maar heb je dus wel wat meer achtergrondlawaai dan met een echte stille stofzuiger.

Van instapmodel tot topklasse. Alhoewel je misschien het idee hebt dat robotstofzuigers extreem luxe zijn, is het instapmodel van iRobot Roomba stofzuigers goedkoper dan het instapmodel van bijvoorbeeld Miele. Extra fijn is dat ze ook makkelijk onder meubels schoon kunnen maken, en je kan zelfs robotstofzuigers kopen die ook goed dierenharen kunnen opzuigen met speciale borstels.

Kortom, het zuigresultaat is net zo goed als bij een gewone stofzuiger, het kost niet meer, en het is veel gemakkelijker. Maar de prijzen lopen nogal uiteen, de goedkoopste iRobot Roomba robotstofzuiger heb je al in huis voor ongeveer 150 euro, en de duurste is 10x dat bedrag.

Hieronder de beste Roomba robotstofzuigers van iRobot, gevolgd door ons advies en koopgids voor robotstofzuigers van dit merk.

Beste iRobot Roomba robotstofzuigers

iRobot Roomba 960
8.2/10

Beste goedkope Roomba robotstofzuiger

iRobot Roomba 960

De iRobot Roomba 960 was wellicht een van de eerste écht populaire robotstofzuigers. De 960 is hedendaags lastiger te verkrijgen, mede omdat de productie hiervan is gestopt. Mits je de iRobot Roomba 960 nog online of fysiek in de winkel kan vinden, is het een goede keuze. Prima pathfinding, goede zuigkracht en een prettige manier van instellen.

iRobot Roomba 976
8.8/10

Beste koop Roomba

iRobot Roomba 976

De iRobot Roomba 976 robotstofzuiger is een prachtig middenmodel van Roomba en biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding van eigenlijk alle Roomba’s. Dit komt omdat er veel kwaliteit in zit, maar de heel dure functies nog weggelaten zijn. Hierdoor krijg je voor een heel schappelijke prijs een geweldige robotstofzuiger, die voor verreweg de meeste mensen een goede keuze is. Zo kan de Roomba 976 per accu-lading 120 vierkante meter stofzuigen, zit er een HEPA-11 filter in en rubberen borstels om dierenharen op te zuigen, en is de 976 met 58 decibel stiller dan goedkopere modellen. Kortom, niks op aan te merken!

iRobot Roomba i7+
8.4/10

Beste koop topklasse iRobot Roomba

iRobot Roomba i7+

Geschikt voor elk type vloer: hout, harde vloeren en dikkere tapijten. De i7+ biedt meer gebruiksgemak dan goedkopere iRobot modellen. De mogelijkheid om aparte kamers te selecteren, het stofreservoir automatisch te legen en de goede prestaties maken het de beste koop voor een iRobot Roomba zonder dat je de echte hoofdprijs betaald. Heel gebruiksvriendelijk, goede bouwkwaliteit en slimmer dan alle goedkopere Roomba’s.

iRobot Roomba s9+
8.4/10

Beste topklasse robotstofzuiger

iRobot Roomba s9+

Kies je voor topklasse, dan is de iRobot Roomba s9+ duidelijk de beste keuze. Inclusief een automatisch leegstation, hierdoor hoef je dus slechts één of twee keer per maand even de zak te legen. De goede zuigkwaliteit door de automatische turbo-functie en de borstels is geschikt voor elk type vloer, zowel tapijt en houten vloeren. Het is echt een slimme robotstofzuiger die na verloop van tijd steeds beter zal presteren in huis. Ook aan te sturen via de iRobot Home app, Alexa of Google Home.

Waar moet je op letten bij het kopen van een Roomba robotstofzuiger?

Voordat je een iRobot Roomba stofzuiger gaat kopen, is het slim om even na te denken over de beperkingen. De meeste Roomba stofzuigers kunnen over drempels van 2-4 cm komen, maar daarboven wordt het lastig.

Heb je veel drempels van rond de 4 cm, kies dan voor bijvoorbeeld de iRobot Roomba i7+, die komt daar nog wel overheen. Verder kunnen ze (nog) niet traplopen, dus als je veel verschillende hoogten in je huis hebt, is een robotstofzuiger niet zo handig.

Ook hebben sommige Roomba’s moeite met donkere vloeren, dus als je veel donkere vloeren hebt, moet je even opletten dat je Roomba zich alsnog kan oriënteren.

En natuurlijk, heb je huisdieren of kinderen, dan is het handig als je een geavanceerdere Roomba koopt waarbij je een schoonmaakprogramma kan instellen, zodat ze bijvoorbeeld vooral ‘s nachts rondrijden, of wanneer de kinderen naar school zijn.

Ook is het mooie van robotstofzuigers dat je (tijdelijke) virtuele muren in kan stellen, zodat ze een bepaalde ruimte niet in gaan als je bijvoorbeeld aan het koken bent.

iRobot Roomba robotstofzuigers worden aangeboden in 5 hoofdsoorten, van het instapmodel uit de serie met 600, tot de S-serie die het meest geavanceerd en krachtig is, en die je zelfs met automatisch leegstations kan kopen, zodat alles nog makkelijker wordt.

iRobot Roomba kopen, ons advies

Instapmodel Roomba’s

Zoals gezegd is het basismodel de iRobot Roomba te vinden in de Roomba serie met 600. Met name de iRobot Roomba 605 is een goede koop als je nooit eerder een robotstofzuiger hebt gehad. De 605 is niet via een app te besturen, maar maakt wél heel goed schoon.

Zo zijn zelfs dierenharen voor deze robotstofzuiger geen probleem door de ronddraaiende borstels, produceert de stofzuiger 61 decibel, en kan er op één lading 70 vierkante meter stofgezogen worden. Daarna moet de robot slechts 3 uur opladen.

Overigens gaan de Roomba’s allemaal automatisch terug naar het oplaadstation als ze leeg raken. Dit is dus allemaal meer dan voldoende, en is goed te vergelijken met de meeste gewone stofzuigers. Alleen dan met veel minder moeite van jouw kant natuurlijk.

Mocht je graag toch met een app willen kunnen besturen, ga dan voor de iRobot Roomba 698. Deze kost wel aanzienlijk meer, terwijl je uiteindelijk dezelfde prestaties krijgt, dus als instapmodel is de Roomba 605 aan te raden.

Mocht je bereid zijn wat meer uit te geven, dan is de iRobot Roomba e5 een beter idee. De zuigkracht is sterker, de stofzuiger maakt 90 vierkante meter schoon per acculading en is in 2 uur weer opgeladen. Aanzienlijk efficiënter stofzuigen dus. Ook zit hier wel een app bij, en een HEPA-12 filter, wat vrij uitzonderlijk is voor robotstofzuigers.

Nog een klasse beter is de iRobot Roomba 976 (dezelfde als de Roomba 960, maar dan zonder accessoires), die zelfs 120 vierkante meter schoonmaakt op één lading. Dit voldoet dus voor de meeste appartementen en begane grond van de meeste huizen.

Ook is de zuigkracht sterker, terwijl het geluidsniveau met 58 decibel net wat prettiger is. Dat verschil lijkt klein, maar kan net het verschil zijn tussen storend of wat achtergrondgeluid.

Middenklasse Roomba’s

Wil je een echt goede iRobot robotstofzuiger, dan kom je al snel uit bij de serie met ‘i’ in het nummer. Dit is bijvoorbeeld de iRobot Roomba i7 stofzuiger.

Ter vergelijking, de Roomba 605 is echt een goede stofzuiger die geen problemen heeft met zelfs dierenharen, maar de i7 heeft nog eens 10 keer zoveel zuigkracht. Dat is dus wel echt een andere klasse, maar ook een andere prijsklasse.  Dit gaat wel weer ten koste van de zuigduur (70 vierkante meter) en iets meer lawaai (62 decibel).

Deze Roomba schat verder zelf in hoeveel tijd er nodig is om schoon te maken, en kan ook via bijvoorbeeld Google Home of Amazon Alexa bestuurd worden. Let op dat je de i7 ook vaak aangeboden wordt in combinatie met een dweilrobot, wat natuurlijk aantrekkelijk kan zijn. Je koopt hierbij wel in feite twee losse apparaten.

Topklasse Roomba

Ga je echt voor maximaal gemak, en maakt een hogere prijs niet uit? Het leven wordt niet makkelijker dan met een Roomba uit de s-serie. Ga je hiervoor, dan raden we je aan om helemaal los te gaan, en te kiezen voor de iRobot Roomba s9+ robotstofzuiger. Dit is veruit de duurste optie, maar heeft dan ook een geautomatiseerd leegstation, kan door de D-vorm beter in hoeken komen, geeft ruimtes een naam zodat je de robot er met je stem heen kan sturen, maakt 80 vierkante meter schoon en gaat na 2 uur opladen zelf weer verder waar hij gebleven was. Zoals één klant al aangaf in zijn beoordeling “Hij haalt alleen nog steeds geen bier voor me”…

Wat is nu de beste Roomba stofzuiger voor mij?

Zoals je ziet is de keuze vrij uitgebreid, maar tegelijk ook vrij eenvoudig. Het is vooral een kwestie van budget. Alle Roomba robotstofzuigers bieden goed zuigresultaten, maar tussen het instapmodel met de Roomba 605 en de betere modellen zoals de Roomba i7 en de Roomba s9+ zit wel aanzienlijk verschil.

Heb je nog nooit eerder een robotstofzuiger gehad, dan is de iRobot Roomba 605 niet meteen een enorme investering, maar kan je wel eens een kwalitatieve robotstofzuiger ervaren.

Weet je dat je een robotstofzuiger handig vindt, ga dan voor een tussenmodel, zoals de Roomba 975, die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Wil je vooral gemak, dan is een investering in bijvoorbeeld de Roomba s9+ aan te raden, waarbij je niks meer zelf hoeft te doen.

Veelgestelde vragen over iRobot Roomba’s

Hoe lang is de garantie op Roomba stofzuigers?

Zoals bij de meeste merken is de garantie op Roomba stofzuigers standaard 2 jaar. Overigens is deze garantie in principe wereldwijd, wat wél uitzonderlijk is. Prettig is overigens dat reserveonderdelen goed te verkrijgen zijn.

Wat is de prijs-kwaliteitsverhouding bij Roomba stofzuigers?

De prijs-kwaliteitshouding bij Roomba robotstofzuigers loopt erg uiteen, doordat de Roomba’s in verschillende prijscategorieën te verkrijgen zijn. De beste prijs-kwaliteitverhouding vind je bij de iRobot Roomba 975.

Zijn er accessoires voor Roomba stofzuigers te koop?

Ja, dat is het mooie aan Roomba. Je kan eenvoudig extra borstels en filters, en zelfs vervangende zwenkwieltjes kopen. Alle onderdelen die stuk zouden kunnen gaan zijn dus eenvoudig te vervangen

Wat is de beste iRobot Roomba robotstofzuiger voor mij?

Dat hangt vooral af van je prijskaartje. Het instapmodel is de Roomba 605, de beste prijs-kwaliteitverhouding vind je in de wat duurdere Roomba 975 en de meest luxe versies vind je in bijvoorbeeld de Roomba i7 of zelfs de Roomba s9+ met automatisch leegstation.