HEPA-filter en allergieën

Advies

Wat is een HEPA-filter en wat doet een HEPA-filter bij een stofzuiger?

Een HEPA-filter is een luchtfilter dat voor een hoge mate van filtering zorgt, waardoor een stofzuiger met HEPA-filter ideaal is als je last van allergieën of astma hebt. HEPA is de afkorting voor High Efficiency Particulate Air, en is een algemene standaard voor filtering. Filters krijgen een bepaalde normering volgens Europese normen, die aangeven hoeveel procent van de deeltjes van 0.3 micrometer worden tegengehouden. Ter vergelijking, een mensenhaar is meestal tussen de 50 en 150 micrometer, en deze deeltjes zijn dus 200 keer zo klein. Dit zijn dus heel kleine stofdeeltjes, maar kunnen ook pollen of minuscule ziektekiemen zijn. HEPA-filters worden niet alleen in stofzuigers gebruikt, maar overal waar luchtfilters toegepast worden. Zo kwam het bijvoorbeeld vaak in het nieuws rondom de luchtfiltering bij vliegtuigen en openbare ruimtes, in verband met de filtering van COVID-19 virusdeeltjes. Ook bij air purifiers (luchtreinigers) wordt vaak een HEPA-classificering vermeld. Bij stofzuigers zie je vaak dat er een HEPA-filter met bepaalde norm voor de opening voor het uitblazen van de lucht zit. Dit houdt stofdeeltjes die niet in de zak blijven zitten in het filter en het is dus een uitblaasfilter, ideaal als je een stofallergie hebt. Maar welk HEPA-filter is het beste, en welke normering heb je nodig als je een stofallergie hebt?   

Welk HEPA-filter is het beste voor mijn stofzuiger?

Een stofzuiger met HEPA-filter is ideaal als je een allergie hebt, maar zelf wil stofzuigen. Een stofzuiger met HEPA-filter voorkomt dat stofzuigen je allergie triggert door het heruitblazen van stof, maar vermindert dagelijkse klachten maar beperkt. Je hebt je stofzuiger immers niet de hele dag aan, zoals je dat doet bij een luchtreiniger.

In het algemeen betekent een HEPA-filter dat stof minder opnieuw uitgeblazen wordt, waardoor je dus effectiever stofzuigt. Dat is dus een voordeel voor iedereen, allergie of niet. Het precieze merk van het HEPA-filter maakt niet zoveel uit, aangezien het een Europese standaard is. Let wel op dat de standaard alleen voor het filter geldt. Zo zou je dus een stofzuiger kunnen hebben waarbij er heel veel lucht uit de stofzuiger ‘lekt’ en dus niet door het filter gaat. Dan heeft een goed filter natuurlijk weinig effect. Daarom wordt het bij allergieën en astma vaak aangeraden een goed merk stofzuiger met HEPA-filter te kopen, die ervoor zorgen dat er zoveel mogelijk aangezogen lucht door het uitblaasfilter de stofzuiger weer verlaat. Het HEPA-filter wordt gevolgd door een nummer, bij stofzuigers meestal 12 (99,5% filtering), 13(99.95%), 14 (99.995%) of zelfs 15(99.9995%). Een hoger nummer betekent dus een sterkere filtering. Een HEPA-filter is meestal van koolstofvezels gemaakt, met kleine gaatjes tussen de vezels. In een filter zitten heel veel laagjes als een accordeon opgevouwen, als je het uit elkaar zou trekken hou je een meterslang filter over.

Welk HEPA-filter je nodig hebt hangt af van je doel. Tegenwoordig hebben de meeste stofzuigers die een HEPA-filter hebben, minstens een HEPA-13 filter. Dit kan lichte allergieën of hooikoorts wat verminderen, en zorgt er vooral voor dat stofzuigen je klachten niet verergert. Doordat dit inmiddels de standaard is voor anti-allergie stofzuigers, kost een stofzuiger met HEPA 13 filter ook niet per sé heel veel meer. Wil je ook echt klachten door stof zoveel mogelijk verminderen, bijvoorbeeld als je astma hebt, kies dan voor een stofzuiger met minstens een HEPA 14 filter. Dit zijn vaak wel wat duurdere stofzuigers, die lastiger te vinden zijn. Nilfisk heeft de Elite en Extreme series, die hier bijna allemaal wel aan voldoen. Ben je bereid nog wat meer geld uit te geven, dan kan je ook de Miele Triflex Cat&Dog overwegen, die zelfs een HEPA-15 filter bevat en dus 99,9995% van de minuscule deeltjes filtert bij het uitblazen.

Een andere overweging is of je voor een wasbaar of niet-wasbaar HEPA-filter kiest. Hoe hoger de classificatie, hoe duurder het filter is om nieuw te kopen. Zelfs een HEPA13 filter kost al snel een paar tientjes. Over het algemeen wordt aangeraden om deze elke 6 maanden te wassen of te vervangen. Zeker bij een HEPA 14 of 15 filter kunnen deze extra kosten dus nog best oplopen, en kan je dus proberen een wasbaar filter te vinden om de kosten wat te drukken. 

Stofzuigers met waterfilters zien er heel schoon en stofloos uit, maar zijn over het algemeen weinig effectief tegen allergieën. Stofzuigers met speciaal (niet-HEPA) anti-allergie filter daarentegen kunnen wel helpen, maar helaas is hier geen standaard voor, waardoor vergelijken lastig is. Ook worden ze soms verkocht als medische technologie, en kunnen daardoor aanzienlijk duurder zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is een HEPA-filter?

Een High Efficiency Particulate Air filter filtert de uitgeblazen lucht van een stofzuiger. Hierdoor komen kleine stofdeeltjes, pollen en virusdeeltjes niet (opnieuw) in de lucht van je huis. Daardoor kan een stofzuiger met HEPA-filter allergieën en zelfs astma-klachten serieus verminderen.

Hoe vaak moet ik mijn HEPA-filter vervangen of wassen?

Elke 6 maanden is een goede richtlijn. Veel mensen denken dat er na deze 6 maanden weer meer stof in de lucht komt, maar je filter laat nog steeds niks door. Het filter komt wel voller te zitten, waardoor de zuigkracht van je stofzuiger afneemt.

Wat is een goed stofzuigerfilter tegen allergieën?

Het beste stofzuigerfilter tegen allergieën dat je momenteel kan vinden is een HEPA 15 filter. Dit is te vinden in de Miele Triflex Cat & Dog. HEPA-14 filters zie je iets meer, vooral in de Nilfisk Elite en Extreme stofzuigers. HEPA 13 is tegenwoordig de standaard voor een stofzuiger die allergieën moet kunnen verminderen, en is algemeen verkrijgbaar, vaak zonder meerkosten.

Welke merk staat bekend om anti-allergie stofzuigers?

Nilfisk staat het meest bekend om stofzuigers tegen allergieën. Nilfisk stofzuigers worden bijvoorbeeld ook aangeboden via ledenverenigingen voor astma- of allergie-patiënten.

Producten

– Beste zakloze stofzuiger met HEPA filter

– Beste robotstofzuiger met HEPA filter

– Beste zakstofzuiger met HEPA filter

– Beste kruimeldief met HEPA filter

– Beste steelstofzuiger met HEPA filter

Betaalbare stofzuiger die goed werkt tegen allergieën met een HEPA 14 filter:

https://www.coolblue.nl/product/865977/nilfisk-elite-chco14p10a1-parket.html 

Kleine zakloze stofzuiger met HEPA 13 filter:

https://www.bol.com/nl/p/philips-powerpro-compact-fc9331-09-stofzuiger-zonder-zak/9200000084475208/ 

Stille stofzuiger met HEPA 13 filter:

https://www.bol.com/nl/p/philips-performer-silent-fc8782-09-stofzuiger-met-zak/9200000101597852/ 

 

Miele Triflex HX1 Cat & Dog
7.6/10

Beste (steel)stofzuiger tegen allergieën met HEPA 15 filter:

Miele Triflex HX1 Cat & Dog

1 - 2 weken via bol voor €538
Inventum ST306BZA
7.9/10

Budget stofzuiger met HEPA 13 filter:

Inventum ST306BZA


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.