Energiezuinige stofzuigers

Door een energiezuinige stofzuiger te kopen verbruik je minder energie. Dat is beter voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee, zeker als je veel stofzuigt.

Stel dat je een goedkopere stofzuiger koopt die een vermogen gebruikt van 1000 Watt, waarmee je elke dag een halfuur stofzuigt om de belangrijkste oppervlakken helemaal schoon te houden. Dan verbruik je per jaar zo’n 180 kWh (kiloWattuur) voor het stofzuigen.

Ga je dan naar een energiezuinige stofzuiger, vaak rond de 400-500 Watt, dan bespaar je dus 90 kWh per jaar. Bij de huidige energieprijs van €0,20-€0,23 is dat voor de meeste mensen een besparing van zo’n €20 per jaar, alleen maar door even goed op te letten welke stofzuiger je koopt! Dat is snel bespaard natuurlijk.

Maar daarbij is het wel belangrijk dat je de juiste energiezuinige stofzuiger koopt. Je kan immers simpelweg een kleine stofzuiger met weinig vermogen kopen, maar als dat betekent dat je twee keer zo lang bezig bent omdat je overal vaker langs moet, schieten jij, het milieu en je portemonnee er niks mee op. Daarom lees je in dit artikel waar je op moet letten bij het kopen van een energiezuinige stofzuiger, en wat de beste energiezuinige stofzuiger is.

Beste energiezuinige stofzuigers

Miele Complete C3 EcoLine Silence
8.8/10

Beste koop energiezuinige stofzuiger

Miele Complete C3 EcoLine Silence

Deze stofzuiger met zak van Miele is niet alleen erg energiezuinig met een A+ energielabel, het is ook nog eens een stil model. Het model heeft slechts een vermogen van 550 Watt, maar komt zeker niet tekort aan zuigkracht hierdoor.

Te koop op:

Rowenta Silence Force Facelift RO7476
8.7/10

Beste energiezuinige stofzuiger met meerdere opzetstukken

Rowenta Silence Force Facelift RO7476

De Rowenta Silence Force Facelift is een stofzuiger met zak die perfect is voor tapijt en vloerkleden dankzij de zeer hoge zuigkracht. Met 400W is het een zeer energiezuinige stofzuiger. Verder is de Silence Force een echte allrounder dankzij de speciale gemotoriseerde turboborstel, mini-turboborstel en een parketborstel voor houten vloeren. Ook zeer geschikt voor dierenharen, maar bevat geen koolstof-filter om nare geurtjes te voorkomen. 

AEG VX82-1-ÖKO
7.6/10

Beste betaalbare energiezuinige stofzuiger

AEG VX82-1-ÖKO

Deze stofzuiger is voor 75% gemaakt van gerecycleerde kunststof, een goede keuze voor jou en voor het milieu dus! Daarnaast is het een goed presterend model, met goede zuigkracht en weinig geluidsproductie.

AEG VX82-1-2MG
8.4/10

Beste energiezuinige stofzuiger met parketborstel

AEG VX82-1-2MG

Een zuinige motor met een maximum van 600 watt en ook nog eens heel stil. Het instapmodel van de ÖKO en wordt dan ook enkel geleverd met combiborstel en 3-in-1 accessoire opzetstuk. Genoeg voor ieder die geen dikke tapijten of huisdieren thuis heeft. Ook voor houten vloeren is de ÖKO  een betere keuze: even energiezuinig en stil, maar met speciaal programma voor houten vloeren én parketborstel.

Zo kies je een energiezuinige stofzuiger

Bij het kopen van een energiezuinige stofzuiger kan je letten op het energielabel, als dit nog aangegeven staat. Het meest energiezuinige is momenteel een A++ label, maar voor stofzuigers is dit energielabel inmiddels officieel niet meer verplicht. Dit komt omdat de tests voor stofzuigers te veel verschillen met het werkelijke energieverbruik.

Wanneer dit niet aangegeven staat, is het vermogen van de stofzuiger de duidelijkste indicatie van het stroomverbruik in watt. Hierbij geldt dat dit het maximale vermogen is, en de stofzuiger dus minder verbruikt als je op halve kracht stofzuigt (wat op harde vloeren vaak voldoende is).

Vermogen is niet alles

Maar als je zo weinig mogelijk energie wil verbruiken met stofzuigen, is het laagste vermogen niet altijd het beste.

Laag vermogen betekent vaak (niet altijd) ook minder zuigkracht. En minder zuigkracht betekent dat alles óf minder schoon wordt, of dat je langer en vaker moet stofzuigen voor hetzelfde resultaat. En aangezien het totale stroomverbruik het resultaat is van gebruiksduur keer verbruik, betekent een langere gebruiksduur ook een hoger totale verbruik.

Helaas bestaat er niet één algemene definitie voor werkelijke zuigkracht. Vaak wordt er wel een indicatie gegeven van zuigresultaat van een stofzuiger op harde vloeren en op tapijt. Je wilt dus een stofzuiger die een goed zuigresultaat geeft op de vloeren in jouw huis, met het minimale vermogen dat voor dat resultaat nodig is.

Energiezuinige Miele stofzuigers

In algemene zin gelden Miele stofzuigers als relatief energiezuinige stofzuigers, bij een goed zuigresultaat. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor het milieu als je stofzuiger langer meegaat, wat bij Miele ook zeker het geval is.

De Miele C3 Complete Ecoline Silence had voorheen een energielabel van A+, staat bekend als zeer robuust en geeft goede zuigresultaten. Daarnaast stil voor een stofzuiger van Miele.

Energiezuinige stofzuigers van Rowenta

Een ander merk dat regelmatig goed scoort binnen de energiezuinige stofzuigers is Rowenta. Over het algemeen hebben Rowenta stofzuigers een beperkter vermogen, maar toch een gemiddeld tot goed zuigresultaat. Dit geldt zeker bij de Rowenta Silence Force Facelift, die voorheen een energielabel A++ had met een vermogen van slechts 400 Watt.

Toch biedt de Rowenta stofzuiger een goed zuigresultaat, zelfs op tapijt. Dit wordt grotendeels bereikt door veel goede zuigmonden mee te leveren. Iets vaker wisselen dus, maar dan heb je wel stil en energiezuinig stofzuigen.

Tips voor energiezuiniger stofzuigen

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om het zuigresultaat van je stofzuiger te maximaliseren, waardoor je minder vermogen nodig hebt voor hetzelfde resultaat.

Het belangrijkste is het gebruik van de juiste zuigmond op je stofzuiger. Zo kan je met een stofzuiger met weinig vermogen maar met een turbo-borstel toch een hoop zuigkracht krijgen, zij het op een klein oppervlak. Vaker wisselen van zuigmond is natuurlijk een klein beetje moeite, maar levert aanzienlijk beter resultaat op.

Verder is belangrijk je stofzuigerzak op tijd te wisselen of het filter te legen. Hetzelfde geldt voor het schoonmaken en/of vervangen van het motorfilter en luchtfilter. Bij schone filters werkt je stofzuiger efficiënter, waardoor er meer zuigkracht geleverd wordt. Tegelijk krijg je minder heruitstoot van stof, waardoor je ook echt effectief schoonmaakt.

Als laatste kan je natuurlijk het vermogen aanpassen tijdens het stofzuigen, door niet op volle kracht te stofzuigen wanneer dat niet nodig is. Zo zul je merken dat je harde vloeren net zo goed schoon worden op halve kracht, terwijl je op tapijt wellicht meer vermogen nodig hebt.

Waarom kiezen voor een energiezuinige stofzuiger?

Door een energiezuinige stofzuiger te kopen belast je het milieu minder, maar je spaart ook geld uit op je energierekening. Daarnaast zijn energiezuinige stofzuigers vaak ook stiller.

Hoe zie ik of een stofzuiger energiezuinig is?

Je kan altijd zien hoeveel stroom een stofzuiger verbruikt via het vermogen. Dit ligt meestal tussen de 400-1000 Watt. Daarnaast wordt soms ook een energielabel vermeldt: vanaf energielabel A geldt een stofzuiger als energiezuinig. Dit gaat meestal samen met een vermogen onder de 600 Watt, maar vermogen zegt niet alles: je moet met een kleinere motor alsnog een goed zuigresultaat hebben.