Behoud de zuigkracht van je steelstofzuiger met onze vier tips

Zuigkracht verbeteren van steelstofzuigers
Advies Steelstofzuigers

Mensen die hun steelstofzuiger al een tijdje hebben zullen het misschien wel herkennen – de zuigkracht van de stofzuiger is aanzienlijk minder dan eerst. Dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn, en kan eenvoudig worden verholpen! Met onze vier tips behoud je de zuigkracht en de levensduur van jouw steelstofzuiger. Zo kan je straks weer met genoeg power het hele huis brandschoon krijgen!

Schoonmaken van filter onder de kraan

Tip 1: Zorg voor een schoon filter

Het stof dat wordt opgezogen met een steelstofzuiger zal zich voornamelijk ophopen in de stofbak. Echter is er ook nog een andere plek waar dit zich kan ophopen. Dit is namelijk het filter. Omdat de luchtstroom van het apparaat hier doorheen loopt zal de zuigkracht van de stofzuiger afnemen wanneer er vuil is opgehoopt voor het filter.

Meestal is het zo dat je deze filters zelf kunt schoonmaken. Let daarbij wel op dat je deze niet kapot maakt. Hoe je zo’n filter precies moet schoonmaken hangt af van het model stofzuiger dat je in bezit hebt. Wil je weten hoe jou filter het best kan worden gereinigd? Kijk dan even in de handleiding die is meegeleverd met de stofzuiger!

Naast dat de filters af en toe moeten worden schoongemaakt is het ook belangrijk om deze zo nu en dan te vervangen. Wij raden aan om een filter elk jaar te vervangen. Dit zorgt ervoor dat de stofzuiger zijn zuigkracht niet verliest!

Stof van de steelstofzuiger verwijderen in de afvalbak

Tip 2: Leeg de stofbak en maak deze ook schoon

De zuigkracht van de stofzuiger neem snel af naarmate de stofbak vol zit, dit herkent u misschien nog wel van de oude modellen stofzuiger met zak. Hier was dat niet anders. Het is daarom belangrijk om de stofbak regelmatig leeg te maken, idealiter na elke stofzuig beurt.

Naast het leegmaken van de stofbak adviseren wij ook om deze zo nu en dan eens goed schoon te maken. Dit kan in de meeste gevallen gewoon met warm water en een beetje sop. Het in de vaatwasser plaatsen van de stofbak is meestal niet aan te raden. Wel is het belangrijk om de stofbak na het schoonmaken goed droog te maken of te laten opdrogen. Je wilt natuurlijk niet dat er vocht in je stofzuiger komt!

Blokkades uit de mond van de steelstofzuiger verwijderen

Tip 3: Verwijder blokkades in de zuigstang of de stofzuiger-mond

Een blokkade kan heel vervelend zijn en is soms lastig te verhelpen, voornamelijk omdat het lastig kan zijn bij de blokkade te geraken.

In de zuigmond van een steelstofzuiger zit vaak een roterende borstel. Het nadeel van deze borstel is dat lange haren vaak vast blijven zitten hierin. Hierdoor kan een blokkade ontstaan en verliest de stofzuiger aan zuigkracht. Ook kan het voorkomen dat de borstel minder snel kan ronddraaien waardoor niet al het afval wordt opgezogen. Gelukkig hebben de meeste fabrikanten hier over nagedacht en kan bij veel modellen de roterende borstel uit de mond worden gehaald. Je kan vervolgens proberen om de lange haren los te knippen met een schaar. Let er hierbij wel op dat je niet per ongeluk ook delen van de borstel afknipt.

Een andere plek waar vaak blokkades ontstaan is de zuigstang, stukken speelgoed of bijvoorbeeld haarelastiekjes kunnen hier in blijven hangen. Het is daarom belangrijk dat je af en toe de zuigstang controleert en indien nodig de vast zittende stukken vuil verwijderd. Een goede tip om deze voorwerpen uit de zuigstang te krijgen is door bijvoorbeeld een bezemsteel in de stang te stoppen en zo de stukken vuil naar buiten te duwen.

Laad de accu van de steelstofzuiger op

Tip 4: Laadt de accu goed op

Wanneer de accu van een stofzuiger niet volledig is opgeladen zal deze automatisch in zijn zuigkracht afnemen. Ben je van plan om het hele huis te stofzuigen? Zorg dan dat de accu helemaal is opgeladen, anders zul je aan het eind zuigkracht te kort komen.

Mocht het zo zijn dat je accu wel volledig is opgeladen? en je alle tips hierboven hebt geprobeerd? maar dat de stofzuiger nog niet zijn volledige zuigkracht heeft? Dan is het misschien een goed idee om de accu van je stofzuiger te laten vervangen. Hiervoor zijn online diverse websites te vinden die jou helpen met het uitzoeken van de juiste accu voor jouw model stofzuiger.

Heb je zelf ook nog een goeie tip? Een waar wij nog een puntje aan kunnen zuigen? Laat het ons dan weten in de reacties!


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.