Beste stille stofzuigers van 2021

Een stille stofzuiger is een genot bij het huishouden: niet langer een uur lang herrie, maar rustig gezoem. De beste stille stofzuiger is natuurlijk een geluidloze stofzuiger, maar dat kan bijna niet, hoogstens een fluisterstille robotstofzuiger. Maar een stille stofzuiger maakt weinig geluid, veel minder dan een gewone stofzuiger.

Zo kies je een goede stille stofzuiger

De meeste consumenten ervaren een stille stofzuiger als een stofzuiger met een geluidsniveau van minder dan 60 decibel, vergelijkbaar met het geluid van een wasmachine of vaatwasser. Hierbij is een normaal gesprek nog te verstaan, en kunnen je huisgenoten bijvoorbeeld nog gewoon thuiswerken. Voor een echt stille stofzuiger raden wij de 57 dB AEG VX82 aan.

Veel mensen ervaren een stofzuiger die minder dan 70 decibel produceert ook als relatief stil. Boven de 70 decibel is het een normale stofzuiger, die als storend ervaren wordt (je moet echt hard praten om er bovenuit te komen). De Miele C3 Ecoline serie staat met 66 dB en de zeer goede zuigprestaties hoog in het vaandel als je een goede middenweg zoekt.

Als absolute stilte het allerbelangrijkst voor je is, kan je het beste zoeken naar een (automatische) robotstofzuiger of een kruimeldief, die regelmatig een geluidsniveau van minder dan 30 decibel hebben, maar daarom vaak ook minder krachtig reinigen.

Vergeet ook niet dat je kan kiezen voor een stofzuiger met een regelbaar zuigvermogen.

Beste stille stofzuigers

AEG VX8-4-ECO
8.6/10

Stille stofzuiger met zak zonder extra accessoires

AEG VX8-4-ECO

De VX8-4-ECO is een kleine en compacte stofzuiger met zak met een laag geluidsniveau van 57 decibel. Zonder extra accessoires, maar wel van goede bouwkwaliteit. Het is een ouder model dat tegenwoordig is vervangen door de nieuwe modellen in de VX serie, wat het een goedkoper alternatief maakt. Minpunten zijn de zuigkracht op zachte vloeren zoals hoogpolig tapijt en het gemis van een turbo-borstel (die vooral van pas komt bij huisdieren).

Miele Complete C3 EcoLine Silence
8.8/10

Beste stille Miele stofzuiger

Miele Complete C3 EcoLine Silence

Met een stille Miele stofzuiger zit je ook direct goed qua kwaliteit en zuigprestaties. De C3 EcoLine Silence is met 64 decibel lekker stil voor een Miele stofzuiger. Geen extra accessoires, maar voor een krachtige stofzuiger die ook stil is.. dan kies je voor de C3 EcoLine Silence. Gekozen als beste stille Miele stofzuiger.

Te koop op:

AEG VX82-1-2MG
8.4/10

Beste stille stofzuiger

AEG VX82-1-2MG

Onze eerste keuze als stille stofzuiger. Met slechts 57 decibel heel erg stil en heeft zeer goede zuigprestaties. Wordt door consumenten erg goed beoordeeld, met name het lage geluidsniveau en het alledaagse gebruiksgemak. De slimme vloer herkenning zorgt dat de zuigmond zich automatisch aanpast op het vloertype. De AEG VX82-1-2MG is beschikbaar in drie geruisloze modellen, ieder met verschillende zuigmonden.

Rowenta Silence Force Facelift RO7476
8.7/10

Beste stille stofzuiger van topkwaliteit

Rowenta Silence Force Facelift RO7476

Een stille stofzuiger die geschikt is voor elk type vloer, van hoogpolig tapijt tot houten vloeren. Deze stille all-rounder wordt geleverd met gemotoriseerde turboborstel voor dierenharen, mini-turboborstel en een parketborstel. Met 66 decibel is het niet de stilste stofzuiger in de lijst, maar wel energiezuinig met maar 400 Watt. Het enige wat we missen is een koolstof of HEPA-filter.

AEG VX82-1-ÖKO
7.6/10

Beste stille zakstofzuiger met parketborstel

AEG VX82-1-ÖKO

Zoek je naast een stille stofzuiger ook wat extra opzetstukken? Dan is de VX82-1-OKO een goede keuze. Alle kwaliteiten van de AEG VX82-1-2MG, alleen dan geleverd met combiborstel en parketborstel. Hierdoor is het voor huishoudens met houten vloeren een goede keuze als je ook op zoekt bent naar een stille zakstofzuiger. Met 57 decibel maak je geen lawaai is stofzuigen dan ook direct een andere ervaring.

Waar moet je op letten bij het kopen van een stille stofzuiger?

Bij het kopen van een stille stofzuiger is het geluidsniveau natuurlijk belangrijk, maar niet het enige waar je op moet letten. Als je een stillere stofzuiger zou kopen maar vervolgens merkt dat je drie keer zo lang aan het stofzuigen bent omdat de zuigkracht beperkt is, schiet je er niks mee op.

1. Type vloer en gebruik

Voordat je naar de winkel gaat moet je dus eerst nadenken over wat je zelf belangrijk vindt, en hoe je de stofzuiger gaat gebruiken. Heb je bijvoorbeeld veel harde vloeren, zoals parket of laminaat? Dan gaat stofzuigen vrij makkelijk, en zuigkracht wat minder belangrijk.

Maar moet je ook het tapijt goed schoon krijgen of wil je ook dierenharen kunnen opzuigen, dan moet je er rekeningen mee houden dat de allerstilste stofzuigers niet goed genoeg zijn.

2. Combineer kracht met stilte

Ook kun je natuurlijk combineren: een stille kruimeldief voor de kleine klusjes tussendoor zodat dat niet storend is, en een krachtigere stofzuiger voor het serieuzere schoonmaakwerk. Als je geen verdiepingen hebt en een harde vloer, kan je ook kiezen voor het continu gebruiken van een stille robotstofzuiger. Die produceren haast geen geluid, en kunnen zelf meerdere keren over een oppervlak heen gaan, zodat alles toch goed schoon wordt.

Nadat je hebt bedacht welke situatie voor jou geldt, kan je alles op een rijtje zetten:

Geluidsniveau: onder de 60 decibel voor écht stil, tussen de 60 en 70 decibel voor een wat stillere stofzuiger.

Zuigkracht: een goede indicatie is het vermogen in Watts, al hangt de daadwerkelijke zuigkracht ook af van het opzetstuk, instellingen en efficiëntie van de motor. Minder wat betekent echter niet automatisch stiller.

Budget: natuurlijk is het belangrijk om te bepalen hoeveel je uit wil geven aan je stille stofzuiger. Helaas geldt hierbij wel dat als je onder een bepaald bedrag komt, je beter kan gaan voor een normale stofzuiger om geen zuigkracht te verliezen per besteedde euro.

Gebruik: wil je alleen stil stofzuigen voor kleine klusjes, of juist altijd? Moet je de stofzuiger ook de trap optillen, en wil je dus een lichtere stofzuiger?

Wat ervaren de meeste mensen als stille stofzuiger?

De meeste mensen ervaren een geluidsniveau van 60 decibel bij een stofzuiger als stil, en 60-70 decibel als een vrij stille stofzuiger. Dit geluidsniveau betekent dat je een gewoon gesprek kan voeren tijdens het stofzuigen, en het nauwelijks storend is.

Hoeveel lawaai is 60 decibel?

Als een stofzuiger 60 decibel produceert, kan je dat vergelijken met een vaatwasser of wasmachine: je kan alsnog een gesprek voeren of bijvoorbeeld de tv horen tijdens het stofzuigen. Je hoort de stofzuiger dus duidelijk, maar de meeste mensen zullen het niet echt storend vinden.

Bestaan er geluidloze stofzuigers?

Helemaal geluidloze stofzuigers bestaan eigenlijk niet, of ze zuigen weinig stof op. Het dichtst bij geluidloos komen robotstofzuigers en kruimeldieven, maar die zijn vaak niet voldoende voor de normale schoonmaak. Een stille stofzuiger is daarom meestal een stofzuiger die minder dan 60 decibel lawaai maakt.

Wat is de beste stille stofzuiger?

De beste stille stofzuiger hangt af van jouw situatie. De meeste consumenten ervaren de AEX VX82 met slechts 57 decibel als beste stille stofzuiger.