Beste autostofzuiger

Autostofzuiger: de beste autostofzuigers van 2023

Merijn  •  Laatst bijgewerkt op 15 juli 2021

Het schoonmaken en vooral stofzuigen van de auto kan een heftige klus zijn. Misschien denk je dat de auto alleen maar echt schoon wordt als je ‘m naar de garage brengt. Maar je kan ook een autostofzuiger kopen. Het ideale model voor jou hangt een beetje af van je budget, en hoe vaak (en hoe goed) de auto schoongemaakt moet worden. In dit artikel leggen we je uit waar je op kan letten bij het kiezen van een autostofzuiger.

Beste koop van 2024
Dyson V11 Absolute Extra
Geweldige steelstofzuiger die geschikt is voor de auto

Dyson V11 Absolute Extra

 • Een accuduur van 60 minuten
 • Bruikbaar als kruimeldief, maar dan met superhandige opzetstukken
 • Slechts 3 kilo
 • Werkt ook als goede steelstofzuiger

Afbeelding Product Voor wie? Waar te koop?
Dyson V11 Absolute Extra

Dyson V11 Absolute Extra

Voor degene die een steelstofzuiger zoekt die geschikt is voor de auto
Rowenta Compact Power Home & Car RO3969

Rowenta Compact Power Home & Car RO3969

Voor degene die een stofzuiger zoekt die ook voor de auto werkt
AEG VX7-2-EB-C

AEG VX7-2-EB-C

Voor mensen die een standaard stofzuiger zoeken die ook voor de auto geschikt is
Tristar KR-3178

Tristar KR-3178

Voor wie een combinatie tussen een kruimeldief en autostofzuiger zoekt

Wat is een autostofzuiger?

De ideale autostofzuiger is natuurlijk makkelijk te gebruiken in de krappe ruimte van je auto, maar zuigt alsnog wel goed. Hier heb je een paar verschillende mogelijkheden voor: je kan een normale stofzuiger kopen die je ook goed kan gebruiken in de auto, omdat deze lichtgewicht is.

Een handigere oplossing is een steelstofzuiger waarbij je de steel kan ontkoppelen en de stofzuiger als zware kruimeldief kan gebruiken. Of als laatste is er de normale kruimelzuiger, maar dan is het handig als er een autolader aan zit of de kruimeldief genoeg accu heeft.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een autostofzuiger?

Je kan dus verschillende oplossingen kiezen voor het stofzuigen van je auto. De ideale oplossing voor jou hangt af van hoe vaak je de auto wil stofzuigen, en hoe goed.

Wil je dagelijks even de kruimeltjes opzuigen, of wil je een paar keer per jaar alles even goed schoon hebben?

Ben je toch al op zoek naar een nieuwe stofzuiger, of zoek je echt speciaal naar een stofzuiger om in de auto te houden? We bespreken kort wat het voordeel van elk type is, en verderop geven we aanbevelingen voor elk type.

Beste normale stofzuiger voor de auto

Als je niet heel vaak de auto schoonmaakt, is het verstandig om een normale stofzuiger, zowel met zak als een zakloze stofzuiger, te kopen, maar daarbij op te letten dat deze handig is om in de auto te gebruiken. Zo is een vrij zware stofzuiger vragen om problemen bij het schoonmaken van de auto. Ook helpt het een hoop als er goede opzetborstels bij de stofzuiger zitten, of dat je die erbij kan kopen. Zo hoef je geen speciale autostofzuiger te kopen, maar kan je toch de auto af en toe goed schoonmaken.

Beste steelstofzuiger voor de auto

Een steelstofzuiger kan een goede oplossing zijn als je wat vaker de auto schoon wil maken. De meeste steelstofzuigers hebben een accu, die ook lang meegaat, aanzienlijk langer dan een kruimeldief. Het nadeel is dat ze ook zwaarder zijn dan een kruimeldief, maar voor het af en toe schoonmaken van de auto is dat meestal niet erg.

Een steelstofzuiger biedt soms wat minder zuigkracht dan een vergelijkbare gewone stofzuiger, maar het voordeel van gebruiksgemak, wendbaarheid en niet hoeven te knoeien met een snoer telt meestal zwaarder dan de extra zuigkracht.

Beste kruimeldief voor de auto

Een kruimeldief of kruimelzuiger is ideaal als je veel tijd in de auto spendeert, of bijvoorbeeld in de vrachtauto. De zuigkracht is vaak niet voldoende voor diepgaand reinigen, maar wel om alles schoon en netjes te houden, vooral als je regelmatig in de auto eet.

Je kan de kruimelzuiger dan speciaal als autostofzuiger kopen en in de achterbak bewaren. Let hierbij op dat je een kruimelzuiger met autolader koopt, zodat je altijd aan de slag kan.

Waar moet je op letten bij het kopen van een stofzuiger voor de auto?

Bij het kopen van een autostofzuiger zijn er een paar aspecten waar je op moet letten. Vaak is het kiezen tussen de verschillende aspecten, afhankelijk van jouw specifieke situatie. Hierboven hebben we al wat verschillende typen genoemd die handig kunnen zijn in de auto, maar deze specifieke eigenschappen kunnen ook per soort stofzuiger nog een groot verschil maken.

 • 1. Zuigkracht
 • 2. Stroom
 • 3. Wendbaarheid
 • 4. Gebruiksgemak

1. Zuigkracht

Wil je de auto echt regelmatig goed schoonmaken, dan zijn de meeste kruimeldieven niet genoeg. De echt stevige zuigkracht vind je bij een steelstofzuiger of een gewone stofzuiger.

Zuigkracht wordt vaak weergegeven in Watts(eigenlijk het vermogen), maar let hierbij op dat het mondstuk een groot verschil kan maken: een kleinere opening zorgt voor een flinke toename in de daadwerkelijke zuigkracht.

2. Stroom

Idealiter is je autostofzuiger natuurlijk draadloos, dus met een accu. Steelstofzuigers hebben meestal een goede accu, als je regelmatig eenvoudig de auto schoon wil kunnen maken. Ook kruimeldieven hebben een accu, maar zijn meestal maar een minuut of 20 te gebruiken, wat vrij kort is voor het schoonmaken van de auto.

Handig is daarbij een kruimeldief mét autolader, die je niet heel veel ziet (maar gelukkig wel in onze lijst). Mocht je toch een snoer nodig hebben, zoals bij een gewone stofzuiger, let er dan op dat dit lang genoeg is.

3. Wendbaarheid

Wil je de auto goed schoon kunnen maken, dan is het belangrijk dat je autostofzuiger wendbaar is. Een kruimeldief is hierbij natuurlijk ideaal, maar het helpt al om een kleinere stofzuiger te kiezen, of in ieder geval een niet al te zware. Zorg dat je de stofzuiger makkelijk een tijdje met één hand op kan tillen. Dit betekent voor de meeste mensen niet meer dan een kilo of 4 of 5.

4. Gebruiksgemak

Het is natuurlijk extra handig als je autostofzuiger een handig verlengstuk heeft, en/of een opzetstuk om tussen de stoelen te kunnen komen én een ander opzetstuk om de bekleding goed schoon te krijgen.

Mocht je een beetje onhandig zijn, of gewoon veel koffie nodig hebben achter het stuur, dan kan het slim zijn om te zoeken naar een autostofzuiger die ook vloeistoffen kan opzuigen.

Conclusie en aanbevelingen

Afhankelijk van hoe vaak en hoe goed je je auto schoon wil kunnen maken, zijn er verschillende keuzes. Over het algemeen geldt dat als je een paar keer per jaar je auto schoonmaakt, je gewoon moet opletten bij je normale stofzuiger dat deze handzaam genoeg is voor in de auto.

Ga je wat vaker stofzuigen, dan kan een steelstofzuiger een mooie tussenoplossing zijn, die ook voor het dagelijkse stofzuigen thuis erg fijn is. Zit je echt hele dagen in de auto, dan is het slim om een goedkope kruimeldief achterin te gooien die ook een autolader heeft.

De vier beste stofzuigers voor in de auto

Hopelijk heb je inmiddels een idee wat voor soort autostofzuiger handig is voor jouw situatie. Maar wat is nou de ideale autostofzuiger binnen die soorten? We doen hieronder voor elke soort autostofzuiger aanbevelingen, die extra handig zijn voor in de auto.

Onze keuze voor een normale stofzuiger om de auto mee schoon te maken

Zo hebben we eerst twee gewone stofzuigers: de AEG VX7 en de Rowenta Compact Power. De AEG VX7 is een goede algemene stofzuiger voor dagelijks gebruik, maar die lichter is dan de meeste stofzuigers. Samen met het lange snoer en handige opzetborstels, kun je deze goed gebruiken voor het stofzuigen van de auto, als je dit een paar keer per jaar doet. Hetzelfde geldt voor de Rowenta Compact Power, die nog wat lichter is, en ook nog een extra handig verlengstuk heeft. Eindelijk kun je makkelijk tussen de stoelen schoonmaken.

Onze keuze voor een steelstofzuiger voor de auto

Ga je toch al een stofzuiger kopen, maar moet je ook regelmatig de auto goed stofzuigen, kijk dan eens naar de Dyson V11 Absolute steelstofzuiger. Dit is zeker een prijzige optie, maar maakt het stofzuigen van de auto echt een kwestie van een handomdraai (net als stofzuigen waar dan ook). Door de accu kan je 60 minuten lang stofzuigen zonder irritant snoer, de Dyson is lichtgewicht en heeft een handige verlengslang voor de lastig hoekjes.

Onze keuze voor een goede kruimeldief voor in de auto

Als laatste is er de Tristar KR-3178 kruimeldief, ideaal voor iedereen die echt dagelijks moet kunnen stofzuigen in de auto. De Tristar kost bijzonder weinig (maar biedt ook aanzienlijk minder zuigkracht dan de rest), maar heeft een handige autolader, waardoor het eigenlijk de enige échte autostofzuiger in de lijst is, waarmee je onbeperkt kan stofzuigen in de auto.

 • Een accuduur van 60 minuten
 • Bruikbaar als kruimeldief, maar dan met superhandige opzetstukken
 • Slechts 3 kilo
 • Werkt ook als goede steelstofzuiger
 • Hogere prijs
Dyson V11 Absolute Extra

Een andere goede oplossing voor het stofzuigen van de auto, is het kopen van een steelstofzuiger, zoals de Dyson V11 Absolute Extra. Deze hebben een accu die veel langer meegaat, in het geval van de Dyson zelfs 60 minuten, meer dan genoeg voor de auto. En zonder snoer stofzuigen maakt het schoonmaken van de auto natuurlijk een stuk prettiger en veiliger.

Handige steelstofzuiger die ook werkt voor de auto

Daarnaast kan je de Dyson (en veel andere steelstofzuigers) gebruiken zonder de steel, dus als een soort zware variant van de kruimeldief. In het geval van de V11 weegt het dan 3 kilo, wat erg goed te doen is. Het mooie aan dit pakket met de verlengslang is dat die verlengslang ervoor zorgt dat de Dyson V11 bijzonder flexibel wordt, waarmee je eenvoudig in alle hoeken en gaten kan komen, terwijl je gewoon rustig in de autostoel zit. Er zitten ook nog allerlei andere opzetstukken bij, zoals bijvoorbeeld een turboborstel, mocht je de boel echt vies gekregen hebben. Dyson staat natuurlijk bekend om de hoge kwaliteit, en dat is ook  bij de V11 terug te zien in de enorme zuigkracht.

Hoge kwaliteit, maar wel met een prijs

Uiteraard is het grote nadeel aan de Dyson V11 steelstofzuiger de vrij hoge prijs, maar daarvoor krijg je dan ook een hoge kwaliteit. Verder moet je dit ook vooral zien als je nieuwe normale stofzuiger,die gewoon ook erg handig is voor de auto. Vooral wanneer je de auto vrij vaak (goed) wil stofzuigen, of bijvoorbeeld vaak vuil (of dieren) achterin hebt zitten, dan is de Dyson de meest handige en effectieve oplossing. Bijkomend voordeel: door de vorm werkt de Dyson ook prima als speelgoedgeweer, zo wordt stofzuigen nog leuk ook…

 • Handig opzetborstels, ideaal voor de auto stofzuigen
 • Goede zuigkracht
 • Klein en lichtgewicht (3,5 kilo)
 • Snoer had langer gemogen
Rowenta Compact Power Home & Car RO3969

Ook de Rowenta Compact Power is een normale stofzuiger, dus geen handige speciale autostofzuiger met accu. Maar ook voor deze Rowenta geldt dat het een lichtgewicht stofzuiger is, waardoor je geen hernia krijgt omdat je in moeilijke bochten een hoop gewicht moet verplaatsen. Het snoer had zeker wat langer gemogen, maar dit wordt goed gemaakt door de handige set accessoires. Zo zit er een turboborstel bij, handig voor de bekleding, maar ook een kleinere borstel voor bijvoorbeeld het dashboard en de luchtroosters waar je nooit bij kunt. Bijzonder is vooral ook het flexibele verlengstuk, waarmee je bijvoorbeeld goed tussen (en onder) de stoelen kunt. Dit is de enige stofzuiger die we ooit hebben gezien die daar echt een goede oplossing voor biedt: vaak zijn de opzetstukken voor kieren of nét te kort, of nét te dik om goed in de auto te gebruiken.

De Rowenta Compact Power doet de naam eer aan, met bijzonder veel zuigkracht voor een lichtgewicht stofzuiger. Ideaal dus als je geen speciale autostofzuiger wilt kopen, maar wel regelmatig de auto echt goed schoon wil hebben.

 • Goede zuigkracht
 • Lang snoer
 • Handig opzetborstels, ook geschikt voor dierenharen
 • Redelijk lichtgewicht (4,5 kilo)
 • Niet draadloos
AEG VX7-2-EB-C

Als je maar een paar keer per jaar de auto stofzuigt, dan hoef je geen speciale autostofzuiger te kopen. Maar als je zuinig bent op je auto, is het wel handig om dan wel een stofzuiger te kopen die je ook goed voor de auto kan gebruiken. De AEG VX7 biedt precies dat. Het is een normale stofzuiger, die sowieso erg prettig in het gebruik is, tegen een schappelijke prijs. Maar daarnaast is de AEG erg handig voor het (regelmatig) stofzuigen van de auto, door het lange snoer van 8 meter, en het lichtgewicht formaat. Verder biedt deze stofzuiger serieuze zuigkracht, waardoor het ook genoeg is om af en toe de auto te stofzuigen, omdat deze dan ook echt helemaal schoon wordt.

De AEG wordt geleverd met handige opzetstukken. Bijvoorbeeld de turboborstel, erg handig voor dierenharen in de bekleding of de voetenmatten. Maar er zit ook een mondstuk voor kieren bij, die erg handig is om in alle hoeken en gaten van je auto te komen, en dat zijn er nogal wat.

Vind je het dus te ver gaan om een speciale autostofzuiger te kopen, maar wil je wel regelmatig de auto goed schoon kunnen maken, overweeg dan deze AEG VX7 als tussenoplossing: een goede allround stofzuiger, die ook je auto goed schoon kan maken!

 • Lichtgewicht en goedkoop
 • Met autolader voor in de aansteker, dus onbeperkt gebruiken
 • Zuigt ook vloeistoffen op
 • Handige smalle zuigmond
 • Zuigkracht is redelijk, maar niet groot
Tristar KR-3178

Zit je veel in de (vracht)auto vanwege je werk of hobby en eet of drink je bijvoorbeeld ook regelmatig in de auto, dan kan de Tristar KR-3179 kruimelzuiger de ideale oplossing zijn. Het is een kruimeldief van slechts 1,5 kilo, maar het handige eraan is de autolader, waarmee je de Tristar gewoon kan inpluggen in de aansteker. Met een snoer van 2,5 meter kun je dan naar hartelust zuigen, zonder de beperkte gebruiksduur die normale kruimeldieven hebben. Voor de achterbak kan je de Tristar 15 minuten op de accu gebruiken. Overigens zuigt deze kruimeldief met het opzetstuk voor vloeistoffen ook prima vloeistoffen op, dus je kan zelfs die gemorste koffie vrij goed opruimen.

Handig voor als je vaak de auto schoon moet maken

De Tristar is dus ideaal om als autostofzuiger in de achterbak te hebben liggen, en af en toe even in te pluggen wanneer je dat nodig is. De kruimelzuiger kost daarnaast ook bijzonder weinig, dus prima om deze gewoon in de auto te laten. Let er wel op dat deze lage prijs ook betekent dat de zuigkracht niet geweldig is, dus voor de echte diepe reiniging heb je nog wat anders nodig. Gebruik voor de wat uitgebreidere schoonmaakbeurten ook de smallere zuigmond die bijgeleverd wordt voor extra zuigkracht. Ook handig om de kieren schoon te maken. Maar voor het dagelijks netjes en schoon houden van je auto of vrachtwagen, zeker als je bijvoorbeeld regelmatig klanten in de auto hebt, is de Tristar een ideale oplossing.


Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Geef een reactie:

Bij Popula staan we altijd open voor vragen en feedback. Je hart luchten mag natuurlijk ook. Dit kan je doen door een reactie achter te laten of contact op te nemen via het contact formulier op onze contact pagina.